Etelä-Pohjanmaan Numismaattinen kerho ry.
Sisältö

Etusivu
Historia
Huutokaupat
Kokoukset
Jäsenyys
Linkkejä

Historia

Etelä-Pohjanmaan Numismaattisen kerhon historia
- Tiivistelmiä teoksesta Keräilypolun Varrelta (Heinola, Juhani 1994).

Perustaminen

Ensin oli kolme innokasta numismatiikan harrastajaa Kauhavalta; Kosti Lehtonen, Armas Palos ja Svante J. Huhtala. He kutsuivat Lehtosen kotiin 3.3.1955 useita muita numismatiikan harrastajia keskustelemaan harrastajia kokoavan yhdistyksen perustamsiesta. Muutamalle lähetettiin henkilökohtainen kutsu, jolla heidän paikallaolonsa varmistettiin. Kirjeissä luki:

"Olemme täällä Kauhavalla (Lehtonen, Palos ja allekirjoittanut) tuumineet perustaa Numismaattisen yhdistuksen esim. Kauhava-Lapua nimisen alaosaston Suomen numismaattiselle yhdistykselle. Kokoonnumme ensi torstaina klo 16.oo jälkeen aseteknikko Lehtosen kotiin neuvottelemaan ja toivomme Sinun sekä muita lapualaisia saapuvan sinne. Voit soittaa Lehtoselle, jos olet estynyt tai jos sinulla on esitettävänä muita ideoita.

Kolikko-terveisin

Op. Svante J. Huhtala
"

Keskustelu kerhon tärkeydestä sujui myönteisesti. Pian alettiinkin tositoimiin. Joukko päätti julkaista ilmoituksen perustavasta kokouksesta Ilkassa ja Lapuan sanomissa 9.3.1955. Perustamispäiväksi sovittiin 13.3.1955 ja kokoontumispaikaksi lapualainen Hotelli Simpsiö. Ilmoitus kuului:

"Vanhojen rahojen ym. keräilystä kiinnostuneita henkilöitä pyydetään saapumaan NUMISMAATTISEN KERHON perustavaan kokoukseen Simpsiön hotelliin Lapualle 13.3.1955 kello 13.00.

Väliaikainen toimikunta
"

Kokouksen puheenjohtajana toimi Kosti Lehtonen ja sihteerinä Svante J. Huhtala. Kerho päätettiin perustaa ja sen nimeksi tuli Etelä-Pohjanmaan Numismaattinen Kerho. Aiemmin oli vain Suomen numismaattinen yhdistys sekä vielä tuolloin varsin klubimainen Numismatiska föreningen i Åbo. Etelä-Pohjnmaan numismaattinen kerho on siis toinen avoin numismaattinen yhdistys Suomessa. Sen pääasialliseksi toimipaikaksi hyväksyttiin Lapua ja kerhoiltoja päätettiin ryhtyä pitämään kerran kuukaudessa. Säännöiksi hyväksyttiin Suomen numismaattisen yhdistyksen säännöt, joita hieman sovellettiin Etelä-Pohjanmaan oloja ajatellen.

Lähes kymmenen vuotta kerho toimi epävirallisena yhdistyksenä, mutta alusta asti hyväksytysti. Rekisteröinti tuli ajankohtaiseksi, kun toiminta laajentui ja jäsenmäärä kasvoi. Kerho rekisteröitiin lyhyesti mutta ytimekkäästi:

"Me allekirjoittaneet olemme päättäneet perustaa Etelä-Pohjanmaan Numismaattinen kerho ry. nimisen yhdistyksen ja hyväksyneet sille oheiset säännöt.

Allekirjoittajina: Kosti Lehtonen, Svante J. Huhtala ja Niilo Hauhia
"

Julkaisut

Kerho alkoi julkaista omaa jäsenlehteä, Numismaatikkoa, vuonna 1965. Todettiin että suomenkielisiä julkaisuja ei ollut ja päätettiin tehdä Numismaatikosta enemmän kuin jäsenlehti - koko Suomen numismaatikoiden välinen yhdysside ja äänenkannattaja.

Ensimmäinen numero ilmestyi 30.6.1965. Tästä alkoi myös huutokauppatoiminta. Huutokauppaan numero 12 asti ne olivat tarjoushuutokauppoja, joissa ei erikseen ollut näyttötilaisuutta, vaan kaikki tarjoukset tehtiin kirjallisina. 29.9.1968 pidetystä huutokaupasta 13 lähtien ne olivat julkisia tilaisuuksia, joihin pystyi tulla paikan päälle ja tarkastella kohteita. Ne, jotka eivät paikalle päässeet, pystyivät toki vanhaan tapaan tehdä tarjoukset kirjallisina. Lehti luovutettiin 18.4.1971 Suomen numismaatikkoliitolle, joka sai alkaa julkaisemaan lehteä 1.1.1972 alkaen. Syynä lehden luovotukseen oli sen talouden raju heikkeneminen.

Rahahinnastoja kerho julkaisi vuosina 1968, 1969, 1972 ja 1975. Syynä tähänkin oli, ettei luetteloita ollut ennestään tarjolla. Suuntaa-antavien hinnastojen puutteesta seurasi lehti-ilmoittelua, jossa tarjouduttiin ostamaan harvinaisuuksia pilkkahintaan. Pelättiin suuren yleisön omaksuvan numismatiikan perustuvan kaupankäynnille. Se toki on olennainen osa harrastusta, mutta ehdottomasti tärkeintä on kuitenkin yhteisöllisyys. Hinnastojen julkaisemisella myös kerättiin varoja toimintaan ja niillä saatiin huomiota. Numismaatikossa luetteloita mainostettiin:

"Numismaatikko ilman hinnastoa on tosi pimeydessä vaeltaja - siksi tilaa viipymättä SUOMEN KOTIMAISTEN SETELIEN JA METALLIRAHOJEN HINNASTO n:o 1 1968. Luettelo on 36 sivuinen, täysin kuvitettu. Luetteloon on otettu vain täysin virallisesti maksuvälineinä olleet rahat. Rahat ovat luetteoitu vuosittain ikä-järjestyksessä. Kullakin rahalla, päätyypillä, on oma järjestysnumero. Hinnoittelut on hyväkuntoisista kappaleista. Luettelon hinta, yksin kappalein tilattuna 4 mk kpl. Vähintään 5 kpl tilaukset 3 mk kpl. Tilaukset: Opettaja Pentti Mäki Kp 2 Lapua Etelä-Pohjanmaan numismaattinen kerho r.y.""

1980-luvulla virisi ajatus oman jäsenlehden perustamisesta jo toisen kerran. Innostus oman lehden julkaisuun ei Numismaatikon siirron jälkeen - eikä tosin missään muussakaan vaiheessa - täysin loppunut. Syynä julkaisutoiminnan lopettamiseen oli lähinnä taloudellinen kannattavuus ja sen vaatima työmäärä. Ensimmäinen merkintä asiasta on kokouksen pöytäkirjassa 31.3.1983:

"Lisäksi keskusteltiin mahdollisesta jäsenlehdestä, joka ilmestyisi aina tarvittaessa. Asiasta ei ollut tarkoitus tehdä mitään päätöksiä eikä niitä tehtykään, vaan kuunneltiin jäsenien mielipiteitä. Puheenjohtaja selosti ottamiaan hintoja lehden kustannuksista. Suurin keskustelun kohde oli, että kerholla on liian pieni aktiivinen porukka hoitamaan tätä lehteä, että jos lehti perustetaan niin muut tehtävät kärsivät. Asia jätettiin hautumaan ja odotetaan jäseniltä uusia ideoita."

Toukokuun kokouksessa valittiin valmisteleva toimikunta, johon kuului viisi jäsentä. Lokakuun kokouksessa todettiin, "ettei meillä liene taloudellisia mahdollisuuksia hoitaa ainakaan painotyönä tehtävää lehteä". Asiaa ei kuitenkaan unohdettu, vaan otettiin selvää mahdollisuuksista esimerkiksi konekirjoituspohjaisen monisteen luomisesta.

Marraskuun kokouksessa valittiin lehdelle ensimmäinen toimituskunta, johon kuului kaksi jäsentä sekä Lapuan sanomien päätoimittaja. Joulukuun kokouksessa päätettiin, että lehti ilmestyisi neljä kertaa vuoden 1984 aikana ja sen painosmäärä olisi 300 kappaletta per numero. Tammikuussa 1984 lehden nimeksi vahvistettiin E-P:n Keräilyuutiset. Helmikuun kokouksessa todettiin, että kerholle tulisi joka lehden yhteydessä 500 markan säästö, kun huutokauppalistojen painatus- ja toimituskulut jäävät pois.

Toimihenkilöt

Puheenjohtaja
Tauno Värn
0500 403 236
tauno.varn@gmail.com

Huutokaupanhoitaja
Tauno Värn
0500 403 236
tauno.varn@gmail.com

Rahastonhoitaja
Erkki Keski-Porkkunen
0400 735 149

Sivuston ylläpito
Antti Rantala
044 509 7247
antti.rantala2@gmail.com